Kvalitetna priprema podloge presudna je za uspjeh svakog bojenja, stoga joj svakako posvetite malo vremena prije nego što se tijekom samog procesa počnete pitati je li sve u redu.

Prije svakog bojenja pripazite da su zidovi i stropovi potpuno čisti, suhi i bez prašine. Operite ih vodom, a zatim ih ostavite da se osuše. Pobrinite se da zahvatite sve kutove i šupljine jer uvijek postoje sitna zrnca prašine koja vrebaju u njima.

Kako biste izbjegli nered koji ostaje nakon bojenja, provjerite jeste li stavili dovoljno zaštitne folije koja će spriječiti neugodno prolijevanje boje po podovima. Također, bilo bi korisno imati uz sebe mokru krpu tako da odmah možete ukloniti sve neželjene kapljice boje. Alati kao kao što su strugalica ili brusni papir bit će vam od pomoći u slučaju da ste nešto izostavili prilikom početnog pripremanja zidova za bojenje.

Prije nanošenja boja pazite da je ona postavljena u prikladnu posudu koja vam omogućuje umakanje cijelog valjka ili kistova bez ikakvih smetnji.

Kada je riječ o samom bojanju, uvijek započnite sa stropovima, a zatim se prebacite na zidove, i to počevši od vrha do dna. Ukoliko bojite odozdo prema gore, kapljice boje vjerojatno će poprskati površinu koju koju ste već obojili i koja se počela sušiti, što definitivno nije najpraktičnije rješenje.

Jedan sloj boje nije uvijek dovoljno pa vam savjetujemo da se opustite uz šalicu kave ili čaja dok čekate da se boja osuši kako biste vidjeli hoće li biti potreban još jedan sloj. Ako boja izgleda neuredno i ako su ispod nje još uvijek vidljivi tragovi starih slojeva, definitivno je potrebno premazati površine još jednim slojem.

 I ono najvažnije, pobrinite se da vam bojanje bude i užitak, slobodno pojačajte radio i dodajte malo zabave u svoje ukrašavanje interijera!