Kako biste mogli pravilno nanijeti boju ili lak potrebne su određene predradnje koje pospješuju bolje prianjanje i dugo zadržavanje prvobitnog sjaja.

Lakovi se baziraju na ukupno pet komponenti bez kojih je jednostavno nezamisliva njihova proizvodnja.

Boje i lakovi razlikuju se prema vrsti i udjelu veziva, prema prozirnosti, obojenosti, sjaju (sjajni, polusjajni i bez sjaja – zagasiti), prema posebnim efektima (metalizirani, fluorescentni), prema ulozi i redoslijedu nanošenja u sustavu zaštite (temeljni, međuslojni, pokrivni), prema zaštitnim svojstvima, podlozi na koju se nanose itd.

 Pigment je fino i netopivo sredstvo koje se dobiva iz prirode ili se proizvodi umjetno on određuje ton boje.

Ovdje se radi o prirodnim sredstvima kao što su vezivna sredstva – npr. akrilna smola – koja lakovima i bojama daje određenu postojanost i izdržljivost.

Pomoću različitih aditiva odnosno dodataka mogu se mnoge osobine lakova i boja višestruko poboljšati što omogućuje ravnomjerno nanošenja laka tijekom rada.

Koju boju i lak odabrati?

Kod kupnje je dovoljno znati koju boju ili nijansu želimo kako bismo postigli željeni sjaj.

Na drvenim površinama su idealne lazure. Na neobrađeno drvo najprije je potrebno nanijeti temeljnu boju, a kao premaz u najrazličitijim kombinacijama možemo koristiti akrilni i disperzivni lak.

Lakovi za drvo i metal, brzo se suše, čvrsto primaju na površinu i dugo zadržavaju prvobitni sjaj i elastičnost. Kod lakiranja drveta dobro je najprije ukloniti stari premaz ili lak, izravnati pukotine i nepravilnosti na drvetu.

Mjesta na koja nanosimo lak moraju biti suha, čista i bez masnih mrlja. Sa željeznih predmeta prije svega trebamo ukloniti koroziju, najprije žičanom četkom a zatim površinu dodatno obraditi odgovarajućim papirom za skidanje korozije (brusnim papirom).

Na kraju se preporučuje dodatno nanošenje odgovarajuće zaštite protiv korozije.

Osnovna namjena boja i lakova je zaštita podloge od štetnih utjecaja okoline, a također svojim izgledom i bojom uljepšavaju objekte.