SAVJETI

Korisni savjeti u zaštiti bilja

TRAŽILICA

Pretražite naš asortiman proizvoda.

TRENDOVI

Trendovi u svijetu zaštite bilja

SVI PROIZVODI

NOVOSTI

Novosti – zaštita bilja

Zaštita bilja

Gotovo sva sredstva za zaštitu bilja svrstana su u grupe otrova pa je njihova primjena povezana s opasnostima za korisne i druge organizme kao i za životnu okolinu. Pri izboru brojnih priznatih sredstva za zaštitu bilja, te nužnost njihove stručne primjene zahtjeva veliko znanje. Moderna zaštita bilja postojeće probleme rješava integracijom znanja, koja uključuju kemijske, ali i preventivne, administrativne, mehaničke i biološke mjere.

Sredstva za zaštitu bilja su tvari za suzbijanje štetnih organizama. Mogu biti sintetičke kemijske tvari ili prirodnog podrijetla. Uglavnom su to toksične tvari kojima je namijenjena uloga selektivnog uništavanja.

Sredstva za zaštitu bilja (pesticidi) se mogu razvrstati prema namjeni, prema podrijetlu i prema načinu djelovanja:

Zimsko prskanje u voćnjaku i vinogradarstvu

Početkom ožujka kreće zimsko prskanje u voćnjaku i vinogradarstvu. Njihova primjena jako je važna kao i sama kvaliteta...

Iskra Zelina Kemijska Industrija dobitnik je prestižnog priznanja „STVARATELJI ZA STOLJEĆA“

Iskra Zelina Kemijska Industrija dobitnik je prestižnog priznanjaIskra Zelina Kemijska Industrija dobitnik je...

Sjetva ozimne pšenice

Agroekološki uvjeti područja kao i doba godine važni su za uspjeh proizvodnje. Kada gledamo kalendarski idealno...

Primjena sulfonilureja herbicida

Ova skupina herbicida kompatibilna je s okolišem, od kada je započela njihova primjena nezamjenjiva je u programima...

Jesenski radovi u vratu

Jesen je pravo vrijeme za sadnju i presađivanje ukrasnog bilja, kao i za uređenje vrta. Topla jesen je idealna da...

Herbicidi

HERBICIDI – su sredstva namijenjena za suzbijanje zeljastih i drvenastih korova, algi, mahovina, lišajeva i parazitnih cvjetnica. Važno je pravilno identificirati stanje usjeva i korova koji ugrožavaju uzgojenu kulturu te se pridržavati preporuka stručnjaka.

Insekticidi

INSEKTICIDI – su sredstva namijenjena za suzbijanje štetnih insekata. U trenutku primjene insekticidi mogu biti: čvrsti, tekući i plinoviti, a prema toksičnom djelovanju na insekte dijele se na: kontaktne, plinovite te sistematične. Od velikog je značaja pravilno koristiti insekticide i pridržavati se svih uputa za njihovo korištenje.

Fungicidi

FUNGICIDI – su sredstva koja su namijenjena za suzbijanje gljiva koje uzrokuju bolesti kod biljaka. Po načinu djelovanja se dijele na sistemaične i preventivne.

Sredstva za zaštitu bilja koje se stavljaju na tržište u Hrvatskoj moraju biti registrirana ili imati odgovarajuću dozvolu Ministarstva poljoprivrede. Moraju se nalaziti isključivo u originalnom pakiranju, označena i opremljena etiketom s propisanim podacima na hrvatskom jeziku.

Za uspješno sprječavanje ili smanjenje šteta od štetnih organizama potrebno je prepoznati i odrediti vrstu štetnog organizma, a zatim na osnovi poznavanja njenih bioloških, ekoloških i drugih svojstava odabrati najprikladnije mjere zaštite bilja.

Sva naša sredstva za zaštitu bilja zadovoljavaju sve norme koje propisuje Ministarstvo poljoprivrede te omogućuju korisnicima jednostavnu primjenu.

Svi naši formulirani pripravci imaju jasno definirane aktivne tvari, kao i jasnu upotrebu i način rukovanja prilikom primjene.

preloader