Jeste li znali da su Danci najveći potrošači svijeća po glavi stanovnika?

Država u kojoj nedostaje prirodne svjetlosti od listopada do ožujka spada u najsretnije zemlje na svijetu, a prosječni Danac godišnje potroši čak 6 kilograma voska. Impresivno, zar ne?

Domišljati Danci shvatili su da od zime ne mogu pobjeći pa su joj se jednostavno priklonili i pronašli recept kojim su upotpunili svoje mjesece sivila i mraka. Taj fenomen danskog sretnog života ima i svoj naziv: hygge.

Najjednostavniji prijevod ove imenice bio bi guštanje, odnosno uživanje u malim, svakodnevnim stvarima kao što su topli čaj uz dekicu, omiljeni kutak u kafiću, najdraži film ili knjiga i čaša vina.

Veliku ulogu u konceptu danskog sretnog života ima i svjetlost svijeća.

Problemi depresivnog raspoloženja i zime idu ruku pod ruku, ali ono što su Danci shvatili je da, ako osvijetlite sobe na pravi način i stvorite dobru atmosferu, zima postaje ugodna i topla.

Direktor Instituta za istraživanje sreće Meik Wiking svijeće naziva instant hyggeom. One osiguravaju prirodno svjetlo i potiču dobro raspoloženje, za razliku od električnog svjetla.

Danci svijeće nazivaju levende lys, što bi u prijevodu značilo živo svjetlo. Kada ih se pita što najviše povezuju s hygge filozofijom, 85% će spomenuti upravo svijeće.

Studija koju je proveo Wiking pokazala je da 28% Danaca svijeće pale svaki dan, 23% 4-6 puta tjedno, 23% 1-3 puta tjedno, dok ih samo 4% kaže da nikada ne upale svijeće.

Električna rasvjeta koju koristimo u svojim domovima nije ugodna ni zdrava za oči jer previše osvjetljava ili je ta svjetlost u pogrešnoj nijansi.

Topla svjetlost svijeća neće umarati vaše oči, a stvorit će osjećaj privrženosti i sklada. Neka one postanu neizostavan dio svake vaše hygge večeri i opuštanja, ugriju vaš prostor i oplemene ga relaksirajućim mirisom. Postavite ih u skupine 3 – 5 komada tako da tvore bazene prirodnog svjetla oko vaše dnevne sobe.

I za kraj, nikako ne zaboravite topli napitak i omiljenu seriju na televiziji. Uživajte u trenutku i prepustite se hyggeu.