Aromaterapija vjerojatno nije prva stvar koja vam padne na pamet kada razmišljate o povećanju produktivnosti i rastu vašeg poslovanja, ali možda bi to trebala postati.

Jeste li znali da je osjetilo njuha najsnažnije ljudsko osjetilo i najbolje može utjecati na aktivnost mozga?

Osjetilo njuha izravno je povezano s našim limbičkim sustavom, dijelom mozga koji kontrolira emocije. To je ujedno jedan od najstarijih dijelova ljudskog mozga.

Udisanje eteričnih ulja i mirisa aktivira hipotalamus – područje mozga koji šalje poruke u druge dijelove tijela i utječe na aktiviranje imunološkog sustava koji utječe na krvni tlak i potiču probavu.

I sami ste se vjerojatno nebrojeno puta uvjerili kako određeni mirisi mogu potaknuti ugodna sjećanja ili emocije i utjecati na naše raspoloženje.

Stoga ne čudi činjenica da je filozofija liječenja mirisima i aromaterapija sve popularnija.

 

Ovih šest mirisa preporučuje se za povećanje produktivnosti i popravljanje raspoloženja:

Limun

Ovaj miris povećava koncentraciju i razbuđuje. Limun sadrži i antivirusna i antibakterijska svojstva te može pomoći u borbi protiv upale grla i prehlade poboljšavajući imunološki sustav tijela i cirkulaciju.

Lavanda

Eterično ulje lavande ima umirujuća svojstva koja pomažu kontrolirati emocionalni stres. Lavanda ima umirujući učinak na tijelo i um, može ublažiti živčanu napetost i depresiju te liječiti glavobolje i migrene.

Jasmin

Poput lavande, miris jasmina također se koristi za smirivanje napetosti. Eterično ulje jasmina koristi se kao antidepresiv zbog svojih sposobnosti podizanja raspoloženja i stvaranja osjećaja povjerenja, optimizma i revitalizirane energije.

Ružmarin

Ovo je savršen miris kojim možete započeti svoj radni tjedan. Uz poboljšanje memorije, ružmarin ima stimulirajuća svojstva koja se bore protiv fizičke iscrpljenosti, glavobolja i mentalnog umora. Eterično ulje ružmarina može poslužiti i za ublažavanje mišićnih bolova.

Cimet

Ima slatkasti topao miris koji mozak čini bržim i jača kognitivne funkcije. Korisno je imati ga pri ruci za trenutke kad vam je potrebna koncentracija za učenje ili rad na nekom zahtjevnom projektu na radnom mjestu

Pepermint

Udisanje mirisa peperminta može biti od koristi kada se bavite brainstormingom. Ovaj miris potiče um, koncentraciju i jasno razmišljanje. Dobro djeluje i kod začepljenja dišnih putova u obliku inhalacija. Eterična ulja prisutna u listu također djeluju antiseptički i osvježavajuće.