Jesen je pravo vrijeme za sadnju i presađivanje ukrasnog bilja, kao i za uređenje vrta. Topla jesen je idealna da pripremite biljke za hladnije dane, da ih zaštite od prvih mrazova.

To je ujedno i priprema tla za jesensku sjetvu. Kako biste tlo pripremili za sjetvu potrebno ga je očistiti od korova i prekopati. Da biste imali lijepe biljke važna je pravilna obrada i gnojiva tla. 

Sadnja biljaka

Špinat, rotkvice i rukole ne vole velike vrućine pa je jesen idealna za njihovu sjetvu. Špinat će prezimiti te će na proljeće nastaviti svoj rast. Rotkvice možete konzumirati već kroz 3 – 4 tjedna.

Ovo je vrijeme sadnje zimskih salata poput matovilca, radiča, endivije one preživljavaju zimu pa će te tako do proljeća imati svježu domaću salatu.

Osim salta ovo je vrijeme i za sadnju luka i češnjaka, oni se sade na dubini od 3 – 4 cm, tijekom zime će se ukorijeniti, prezimiti i u rano proljeće biti će spremni za berbu.

Idealno je i vrijeme za sadnju mrkve, peršina, oni se siju u listopadu, kroz zimu će proklijati, a u proljeće će nastaviti svoj rast.

Jesenski radovi u vrtu uključuju i čišćenje, berbu ostatka povrća te sjetvu povrća za proljeće.

Osim za vrt u jesen se dobro pobrinuti i za osjetljivo ukrasno bilje, iako neke biljke zahtijevaju jaku zimu kako biste ih mogli posaditi kao što su lukovice, ruže, ukrasno grmlje,…

Najvažnije je da prije bilo kakve sjetve ili sadnje zemlju nahranite gnojivom. Te ju pravovremeno zaštite od pojave korova. Na jačinu nicanja korova utječe promjena tla kao i klimatske promjene. Ako se pravovremeno ne zaštiti tlo postoji veća mogućnost napada biljnih bolesti, kasnije sazrijevanje te otežana berba uroda,…