Početkom ožujka kreće zimsko prskanje u voćnjaku i vinogradarstvu. Njihova primjena jako je važna kao i sama kvaliteta prskanja.
Zimsko prskanje najvažnija je preventiva u zaštiti biljaka, njegovom primjenom suzbijaju se sve vrste uzročnika bolesti. Pravovremenim prskanjem smanjuje se mogućnost zaraze pepelnicom, monilijom kao i nekih vrsta hrđe, a vinovu lozu štiti od crne pjegavosti.
Potrebno ih je dobro oprskati sa svih strana jer uzročnici bolesti često prizemljuju na kori, pukotinama kore kao i na rašljama grana. Njihovo tretiranje potrebno je odraditi temeljito kako bi sredstvo dospjelo i u najskrovitija područja u kojem mogu preživjeti uzročnici bolesti.

 

Zašto biljna ulja igraju ključnu ulogu kod zimskog prskanja voćaka?

Bijela ulja svojim insekticidnim i akaricidnim djelovanjem prave presvlaku preko tretiranog stabla te su značajna kod zimskog suzbijanja štetnika. Njihov cilj je “bolje spriječiti nego liječiti“ zato se pravovremenim tretiranjem sprečavaju bolesti i štetočine.

Bijelo ulje je insekticid-ovicid i akaricid skupine mineralnih ulja koja se koriste za zaštitu bilja. Mineralna ulja nastaju frakcijskom destilacijom nafte dobivenih vakuumskom destilacijom na temperaturi višoj od 350°C. Dodacima i aditivima poboljšava se tečnost pri niskim i postojanost pri višim temperaturama što povećava sposobnost zaštite.
Na štetočine djeluju asificijom odnosno gušenjem, odlična su za kasno zimsko – proljetno tretiranje voćaka kao i vinove loze u vrijeme bubrenja pupova. Tad postižu najbolji učinak na suzbijanje štetočina.

 

Vrijeme primjene
Bijelo ulje počinje se koristiti u ovo vrijeme odnosno početkom ožujka. Najčešće se koristi za suzbijanje štetnika i zimskih jaja u višegodišnjim nasadima, tretiranjem u mirovanju ili u vegetaciji te na sjemenskom krumpiru. Idealno je za primjenu u integriranoj proizvodnji.
Nije preporučljivo da se miješa sa sumpornim fungicidima. Često se zna koristiti kao i okvašivač za poboljšanje učinka herbicida.
Herbos Bijelo ulje suzbija brojne štetnike i uzročnike bolesti, idealno je za primjenu u integriranoj proizvodnji te sadrži pomoćno sredstvo (okvašivač) za herbicide.
Primjenjuje se tijekom mirovanja u vegetaciji, na vinovoj lozi, sjemenom krumpiru, kao okvašivač u kukuruzu nakon nicanja te u šećernoj repi nakon nicanja usjeva i korova.

 

Slika 1. Bijelo ulje

Zimsko proljetno tretiranje voćaka
Najvažnije je da se uklone sve grane sa vidljivim prisustvom lavri jaja stetočina. Te grane je potrebno spaliti kako bi se ubile sve moguće štetočine čime se sprječava njihovo kretanje i mogućnost zaraze zdravih stabala. Nakon obrezivanja potrebno je odraditi zaštitu fungicidima kako bi se spriječilo nicanje fitopatogenih gljiva. Osim zaštitne uloge fungicidi imaju i baktericidno djelovanje što ih čini još ekonomičnijim za upotrebu.
Pravilnom rezidbom, redovitim provođenjem zimskog prskanja značajno se smanjuje jačanje i pojava uzročnika bolesti u vrijeme vegetacije.