Parket dolazi od francuske riječi parquet de menuiserie čiji bi doslovan prijevod bio „mali ograđeni prostor“. Prvi parket napravljen je u dvorcu Versillesu u Francuskoj 1684. godine, a danas označava vrstu drvenog poda napravljenog od malih komada drveta položenih u mozaik ili puzzle.

Drveni podovi zahtijevaju redovito održavanje. Parket se može očistiti na isti način kao i svaki drugi drveni pod, ali komadi drveta koji se koriste za njegovu izradu znatno su manji i tanji od standardnih drvenih dasaka pa bi s njima ipak trebalo postupati nešto nježnije. Hodate li po svom parketu obuveni tada ga posebno treba redovito čistiti jer zrna pijeska s obuće ostavljaju sitne ogrebotine.

Izloženost vodi glavni je neprijatelj svih drvenih podova jer dovodi do nabreknuća drveta i njegovog odvajanja od podloge. Srećom, parket je zaštićen slojem voska ili laka pa ga se može očistiti malom količinom vode, ako je to potrebno. Prilikom čišćenja parketa pobrinite se da sredstvo za čišćenje ne oštećuje njegov sloj što dovodi do kasnijih oštećenja.

Slijedite ove jednostavne smjernice kako bi vaš parket izgledao sjajno i trajao što dulje:

Za čišćenje vam je potrebno:

  • Usisivač
  • Krpa
  • Voda
  • Sredstvo za čišćenje parketa

Čišćenje započnite usisavanjem poda kako biste uklonili većinu prljavštine, prašine i alergena. Noviji usisavači imaju poseban nastavak za usisavanje tvrdih podloga kako biste izbjegli oštećenje površine poda.

Nakon usisavanja, tvrdokorne mrlje od masnoće, tekućina, krema za cipele i slično lako ćete ukloniti vlažnom krpom nakon čega je potrebno osušiti površinu poda. Ako mrlje nije moguće ukloniti vodom, poslužiti vam može i malo tekućeg deterdženta za pranje suđa ili sredstvo za čišćenje na bazi octa.

I za kraj, prebrišite vaš parket sredstvom za čišćenje parketa koje sadrži vosak. Sredstvo će stvoriti zaštitni film i prodrijeti u površinske pore drveta, a vaši će podovi biti sjajni, njegovani i izgledati kao novi.